1789 Boerderij Vredebest, Vierde Stationsstraat 481

Deze boerderij, een gemeentelijk monument, ligt op een kruispunt, precies in de zichtas van de Berkelseweg. Het is niet bekend wanneer hij is gebouwd, maar waarschijnlijk is dat vlak na het droogvallen van de Nieuwe of Drooggemaakte Polder geweest, in 1789.

Het woonhuis strekt zich in de breedte langs het water van de Vierde Stationsstraat uit. Er zijn vijf vensters, respectievelijk drie en twee aan weerszijden van de voordeur. Het zijn in roeden onderverdeelde schuifvensters die in oorsprong uit de negentiende eeuw stammen. De bovenlichten van glas-in-lood zijn jonger; deze dateren uit het begin van de twintigste eeuw. Achter het huis staat de schuur die met riet is gedekt.
Het woonhuis is in 2012/2013 geheel gerestaureerd. Het was ernstig verzakt, waardoor het niet mogelijk bleek de voorgevel en de rechterzijgevel te behouden. Zij zijn afgebroken en weer opnieuw opgebouwd met hergebruik van de oude steentjes die met eindeloos geduld stuk voor stuk zijn schoongebikt. Zo hebben de gevels hun authentieke uitstraling weten te behouden.