1677 Hofstede Meerzigt, Voorweg 119

Het mooiste gebouw van Zoetermeer wordt dit rijksmonument wel eens genoemd. Het beeld wordt bepaald door het statige landhuis aan de voorzijde dat in opdracht van de Delftse regent Jacob Thierens in 1677 werd gebouwd.

Het jaartal staat in Romeinse cijfers op het tympaan in de voorgevel. De boerderij erachter is iets ouder.
In de jaren 1977 – 1979 werd de hofstede gerestaureerd. Toen werden de achttiende-eeuwse vensters vervangen door bij de bouwtijd passende kruisvensters met glas-in-lood. Toegevoegd werden de trap aan de voorzijde en het houten hek aan het eind van de oprijlaan. De stal van de hofstede was in gebruik als trouwzaal en in het landhuis werd het nationale schoolmuseum gevestigd. Na het vertrek van het museum nam de gemeentelijke kunstuitleen haar intrek in de kamers.

In 2006 werd de hofstede opnieuw gerestaureerd. Het riet van de kap werd vervangen en het interieur in oude luister hersteld. Zo is de tussenmuur in de voormalige stal verwijderd, waardoor de imposante ruimte weer volledig tot zijn recht komt. De bijbehorende drie hooibergen en de wagenschuur zijn eveneens gerestaureerd. De wagenschuur en de stal van de hofstede zijn ingericht als restaurant.